Σχέσεις γονέων παιδιών

Η εφηβεία αποτελεί μία μεταβατική περίοδο της ζωής του ανθρώπου με έντονες και ραγδαίες αναπτυξιακές αλλαγές, που προκαλούν στο άτομο ψυχολογικές αντιδράσεις. Οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται στο σωματικό, πνευματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα. Κατά ένα παράδοξο τρόπο έχουμε συνηθίσει όλοι μας να κατακρίνουμε την αρνητική συμπεριφορά των νέων. Αναθέτουμε 100% το βάρος της ευθύνης στις δικές τους πλάτες σαν να είναι οι μόνοι υπαίτιοι για ό,τι κακό συμβαίνει στην οικογένεια και τη ζωή των γονέων τους.
Οι βασικοί στόχοι αυτής της συμπεριφοράς είναι:
  • Προσοχή: ο έφηβος προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των γονέων του και όχι μόνο.
  • Δύναμη: ο έφηβος θέλει να επιδείξει στους γονείς του ότι και αυτός έχει δύναμη.
  • Εκδίκηση: ο έφηβος επιδιώκει με τη συμπεριφορά του να εκδικηθεί τους γονείς του.
 Οι έφηβοι που αναζητούν δύναμη, θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Η συμπεριφορά των εφήβων που έχει στόχο την επίδειξη δύναμης συνδέεται με το θυμό.
 Η αντιδραστικότητα του εφήβου...
Χαρακτηριστικό στοιχείο της εφηβείας είναι  η αντιδραστικότητα του εφήβου ως προς τους γονείς το σχολείο και την κοινωνία.
Είναι γνωστό ότι σ' αυτή την αναπτυξιακή φάση ο έφηβος αντιδρά και αμφισβητεί τα όρια που του θέτουν οι γονείς (π.χ η ώρα επιστροφής μετά τη βραδινή έξοδο, η επιλογή των φίλων, η αγορά του δίκυκλου, το κάπνισμα, το είδος της μουσικής, η ένταση της μουσικής, η διάρκεια των τηλεφωνημάτων, οι ώρες που ξοδεύονται για διάβασμα, κ.ά). Όσο δημοκρατικοί και μοντέρνοι και αν είναι οι γονείς, ο νέος προκαλεί, παραβιάζοντας αυτά τα όρια και λειτουργεί ανταγωνιστικά στο ρόλο των γονιών του.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Welcome!